DTK Röportajı

DTK Röportajı Gebro Kılıç

DTK Röportajı

Her şey mimari, mühendislik tasarımlarla, yapı kalitesini ve bina akıllı sistemlerini geliştirmekle başlar.

Size göre klima ve tesisat sektöründe enerji verimliliğini artırmanın yolları nelerdir?

Bina verimliliği, içinde yaşayanlara güvenli, rahat ve cazip bir yaşam ve çalışma ortamı sağlamak için tasarlanmış karmaşık bir sistemin performansının arttırılması olarak düşünülmelidir. Her şey mimari, mühendislik tasarımlarla, yapı kalitesini ve bina akıllı sistemlerini geliştirmekle başlar. Bunlar göz önüne alındığında, iyileştirilmiş verimlilik fırsatları muazzamdır. 2030’a kadar, bugün uygun maliyetli olduğu bilinen teknolojiler kullanılarak, bina enerji kullanımı % 20’den fazla azaltılabilir. Günümüzde hala farkında olmadığımız veya yüksek maliyetler nedeniyle kullanmadığımız yenilikçi teknolojiler sayesinde ileride teknik olarak çok daha yüksek tasarruflar mümkündür. Genel olarak binalardaki enerji tüketiminin% 35’inin ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme giderlerinin olduğunu varsayabiliriz. Bu durum maliyetlerin önemli bir parçasını oluşturduğundan, HVAC ekipman tedarikçilerine entegre bina sistemlerinin bir parçası olan akıllı cihazlar sunarak iyileştirme ve enerji tüketimini azaltmanın bir parçası olma fırsatı verir. Buna örnek olarak soğutucuların kullanımının azaltılmasını veya ortadan kaldırılmasını destekleyen ve aynı zamanda emisyonların azaltılmasına da yardımcı olan yüksek verimli, kurulumu kolay, tak ve çalıştır üniteleri gösterebiliriz. Kullanılan ünite akıllı olduğunda ve gerekli sensörler ve kontrol ekipmanları ile donatıldığında ( örneğin ışık seviyelerini, kullanım süresi ve gün ışığına göre ayarlayan sensörler ile iletişim halinde olduğunda) ve bunların hepsi birlikte kullanıldığında kurulum maliyetini ve enerji kullanımını önemli ölçüde düşürür.

Yapı sektöründe enerjinin etkin kullanımı ve enerji tasarrufu ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sizce bu alanda yapılması gerekenler neler?

Yukarıda zaten açıklandığı gibi: “Her şey mimari ve mühendislik tasarımlarla, yapı kalitesini ve akıllı  bina sistemlerini geliştirmekle başlar.”

Binalar onlarca yıl dayandığından, yeni binaların yanı sıra mevcut binaları güçlendirmek için kullanılabilecek teknolojileri de dikkate almak önemlidir. Binalarda enerji kullanımı, iyi mimari ve enerji sistemleri tasarımının bir kombinasyonuna ve bina kullanıma açıldıktan sonra etkin bir işletme ve bakıma bağlıdır. Binalar sofistike, entegre ve birbiriyle ilişkili sistemler olarak ele alınmalıdır. Farklı iklimlerin farklı tasarımlar ve ekipmanlar gerektirdiği ve herhangi bir bileşen teknolojisinin performansının ve değerinin gömülü olduğu sisteme bağlı olduğu da anlaşılmalıdır. Ana faaliyet ve ilgi alanımız olan HVAC çözümlerinin yanında, aydınlatma cihazlarının performansı da enerji verimliliğini etkiler ve dolaysıyla aydınlatma cihazlarının kontrolü ve  doğru kullanımı enerji kullanım ihtiyacı üzerinde net bir etki oluşturur ve bu da bina ısıtma ve soğutma yüklerini etkiler.

Kaynak: Quadrennial Technology Review148)

Yatırım, tasarım ve imalat alanlarında enerji ekonomisine dönük gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Artık üretimin rolü değişmektedir. Ülkeler olgunlaştıkça ekonomiye katkıda bulunma biçimleri de değişime uğramaktadır: günümüzün gelişmiş ekonomilerinde üretim inovasyonu, üretkenliği ve ticareti, büyümeden ve istihdamdan daha fazla teşvik edilmektedir; bundan dersler çıkarabiliriz ve prensip olarak da bu eğilimi biz de takip etmeliyiz. Birçok girişimcinin farklı ve yenilikçi yollarla geliştirme ve yatırım yapma isteğiyle uzun vadeli vizyonları olsa da ne yazık ki gelinen durum genellikle bunun yalnızca bir çaba olmasıyla kalır ve genelde sadece kısa vadeli kazançlarını göz önünde bulundurmaya zorlanırlar ki bu da gelecek için yenilikçi yatırımlarını epey kısıtlar. Şöyle açıklayayım; bir girişimci olarak çevrenize güvenebilmeli ve yatırımınızın güvenli olduğunu bilmelisiniz. Fakat ne yazık ki etrafımızdaki talihsizliklerle bu öncelikli görevde sıklıkla başarısız oluyoruz. Genellikle bunun başlıca nedeni de kanunsal düzenlemelerimizin çok sınırlı olması ve kontrollerimizin de iyi çalışmıyor olmasıdır. Birçok ekonomi inovasyonları çok yoğun bir şekilde desteklerken, KOBİ’ler kendi pazarlarında ihtiyaç duydukları tam desteği almak için sürekli mücadele etmektedirler. Yenilikçi olma yolunda birçok engel görsek de bunlar birçoğunu durduramamaktadır ve kabul etmeliyiz ki yatırım yapmaya devam etmeliyiz. 2019’un başından beri ürünlerimizi ağırlıklı olarak Batı Avrupa pazarlarına tanıttık ve bunun başarısını görmeye başladık. Şu anda bunları yazarken bir pandemi salgınının ortasındayız ve her şey çok daha zor görünüyor, ama aynı zamanda bu durum yepyeni fırsatları da getirmektedir. Bu bizi farklı biçimde düşünmeye zorlamakta ve tüm birimlerimizde bu pandemiyle mücadelede kullanılacak yeni teknolojiler üzerinde düşünüyoruz.

Firma olarak bu alandaki çalışmalarınız ve yeni ürün çalışmalarınız neler?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, COVID-19’un pandemesi bizi farklı düşünmeye zorladı. Halihazırda geliştirme aşamasında olan bir kaç ürünümüz için (enerji verimliliğini ve emisyon azaltımını destekleyen ürünler) yapılan çalışmaların yanı sıra -ümidimiz o ki bu ürünleri yılın 2. bölümünde piyasaya süreceğiz- , aynı zamanda hava temizleme teknolojilerinin kullanımını da araştırmaya başladık. Bu teknolojiler virüslerin binalara girmesini önlemek ve virüsün binalardan tamamen temizlenmesi üzerine. Örneğin, şu anda ilaç sektörüne tedarik etmek için hava temizleme teknolojisi ile tam donanımlı ve enerji verimli ürünler üzerinde ABD ve Kanadalı ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz:

– Mikropların havadan temizlenmesi (mikroplar, bakteriler, virüsler)

– Koku rahatsızlığını önleme (iç veya dış havadan gelen)

– İç ortamdaki partikülleri havadan temizleme (iç ortamda mevcut olan veya dışarıdan alınan )

– Filtreleme optimizasyonu

– Enerji tasarrufu

– İç mekan hava kalitesinin optimizasyonu (ISO standart yükseltmesi)

– İç mekanın havasının tozdan temizlenmesi

DTK Röportaj

DTK Röportaj

2019 yılında “Mergen” adlı, oldukça yenilikçi olan Isı Geri Kazanım Cihazımızı pazara sunduk ve Mart ayında Almanya’da düzenlenen ISH fuarında sergiledik. Üstün performansı sayesinde (yüksek verimlilik, düşük enerji tüketimi, tak&çalıştır fonksiyonu, kolay kumanda edilebilirlik ve ERP 2018 uyumluluğu) “Mergen” oldukça yoğun ilgi görmeye devam ediyor.